Sports Screening

Vi anbefaler alle atleter og ambitiøse motionister at tage en sportsscreening. Det vil afsløre styrker såvel som svagheder inden for målbare parametre som bevægelse, koordination, styrke og asymmetri i forhold til højre og venstre side af kroppen. Samtidig kan den også fortælle dig om atletens risiko for skader i fremtiden. Målet er at give atleten anvisninger til en mere målrettet træning baseret på screening. Hvor skal du have dit fokus og hvilke øvelser skal prioriteres?

Hvad er en sportsscreening? Atleterne udsættes for forskellige tests og øvelser, der vurderes i forhold til bevægelse, statisk og dynamisk stabilitet, styrke, asymmetri i styrke mellem højre og venstre side af kroppen, samt eksplosiv kraft i under- og overkroppen. Resultatet af testen danner et udgangspunkt og omsættes til træningsanbefalinger med fokusområder og øvelser.

Hvorfor er mobilitet og stabilitet så vigtigt? Kroppen er en enhed og forudsætningen for optimal bevægelse er, at nogle led skal stabiliseres for, at andre led kan bevæge sig optimalt. Tankegangen er baseret på “led for led” teorien, som beskriver, hvordan et led bevæger sig, mens leddet ovenfor stabiliseres. Gray Cook, en anerkendt træner i USA, beskriver det som følger: “Du kan ikke affyre en kanon fra en kano”. Ankel- og knæleddet under en benbøjning er et godt eksempel. Anklen skal være bevægelig, mens knæet skal stabiliseres. Hvis ankelleddet har nedsat bevægelighed, er der risiko for, at knæet kompenserer og bliver udsat for belastninger, der overstiger vævets styrke. Dette forårsager skader i knæet. Den samme logik gælder for resten af kroppen.

Hvad er inkluderet:

·     En screening med fokus på mobilitet, statisk og dynamisk stabilitet, kropsstyrke, asymmetri og eksplosiv styrke i over- og underekstremiteter

·         Forslag til korrektionsøvelser på baggrund af screeningen

·         Varighed 1 time og 30 min